Toneel op televisie en video

Registratie van toneel voor tv is een lastige hybride vorm: het resultaat is vaak geen toneel, en ook geen televisie. Voor de registratie van twee van zijn producties ontwierp Paul Binnerts een nieuwe benadering. De vier of vijf camera’s die erbij betrokken waren, werden ‘acteurs’ in de voorstelling. Zij waren beweeglijk, en soms te zien door de andere camera’s. De voorstellingen werden in de tv-studio gerepeteerd en aan één stuk, in ‘real-time’, tweemaal opgenomen in aanwezigheid van het publiek, dat mee opgenomen werd. De registratietijd was hetzelfde als de voorstellingstijd. De beste registratie/voorstelling werd, zonder verdere montage, uitgezonden.

Eindfase speelt Eindfase/Angst en Ellende in het Derde Rijk van Bertolt Brecht, een collage van scènes, nachtclub sketches, songs, striptease en dans, met muziek van Jean Lambrechts e.a., Toneelacademie Maastricht, 1981. Voor TV geregisseerd door John v.d. Rest, opgenomen en uitgezonden door KRO-tv, 1983. (video aanwezig)

Flametti, een montage stuk gebaseerd op gedichten en documenten van de DADA-beweging, en de roman van Hugo Ball, met muziek van Annemarie Roelofs. Schlicksupp teatertrupp, in samenwerking met de Rotterdamse Toneelraad, Frankfurt am Main, 1982. Voor TV geregisseerd door Paul Binnerts, opgenomen en uitgezonden door Hessische Rundfunk/ARD, 1985. (video aanwezig)

Video-registraties van o.a.:

 • Man is Man, Tisch School of Drama New York University/The Elephant Brigade, New York, 2007 (ook een 10-minuten versie).
 • Mephisto (2), Hummelinck Stuurman Producties, Amsterdam, 2006.
 • Big and Little, Haiyuza Theatre Tokyo, 2000.
 • Black Box, Southern Comfort/Hummelinck Stuurman Producties, Amsterdam, 1999.
 • King Lear, Toneelschool Amsterdam, 1997.
 • St.Louis Blues, opera by Chiel Meijering, InDependance/De Ereprijs, Arnhem, 1995.(ook een video clip op YouTube)
 • Der Brotladen, Schlicksupp teatertrupp, Frankfurt am Main,1980.

Nieuws en komende activiteiten

Nieuwe Boeken!

 • Het Leugenlabyrint, roman, Prometheus, 2021

  EEN ONTROERENDE EN ONGEWONE OORLOGSROMAN OVER GEWONE JOODSE MENSEN EN HUN ONMOGELIJKE KEUZES

  ‘Den Haag, 9 mei 1940. Bert Meijer van Leer koopt nietsvermoedend een Zündapp motorfiets. Het zal zijn redding en zijn ondergang worden: op 10 mei valt het Duitse leger Nederland binnen. Emmeke, Berts zusje, viert juist op die dag haar verjaardag. Emmeke en Bert zijn joods, maar niet religieus. Bert heeft zich laten dopen en trouwt met de protestantse Lien. Emmeke is getrouwd met Joost, ook niet-joods en principieel antigodsdienstig. Ingrediënten voor een fatale keten van gebeurtenissen.
  Hun ‘gemengde huwelijken’ vrijwaren hen niet van de maatregelen die de Duitsers aan de joden opleggen: Ariërverklaring, registratie, Davidsster en, bij het niet opvolgen ervan, arrestatie, gevangenschap en deportatie.
  In Het Leugenlabyrinth is schrijver Paul Binnerts er getuige van hoe de schroef langzaam wordt aangedraaid. Steeds staan zijn personages voor beslissingen, waarvan alleen achteraf gezegd kan worden, dat het de verkeerde beslissingen waren. Hij is met ze begaan, maar meer dan ze gezelschap houden kan hij niet.’

  www.uitgeverijprometheus.nl
  www.bol.com

 • Toneelspelen in de Tegenwoordige Tijd, IT&FB, Amsterdam, 2018
  itfb.nl
  www.bol.com

Nieuwe Stukken!

 • Transit, 2015, Lost & Found, 2013, A Very (c) Old Case I + II, 2011

Workshops!

 • Workshop with Nancy Gabor: You’re Never Too Old to Play Westbeth Artist Residents Council WARC (westbeth.org) en Little Island (littleisland.org).
  PRESENTATIE tijdens opening van Little Island, New York, zomer 2021.