Toneelgroepen

The Elephant Brigade (2007)
opgericht na het succes van Man is Man van Bertolt Brecht, met studenten van de Tisch Drama Department van New York University. Met deze voorstelling maakten regisseur Paul Binnerts en de groep jonge acteurs hun professionele debuut in New York in HERE, Centre of the Arts
Southern Comfort (1985-2014)
Productiekern met Paul Binnerts als artistiek leider en vaste regisseur. De groep werd opgericht in Maastricht, waar de eerste voorstelling werd geproduceerd: De Toestand in de Wereld/A Map of the World van David Hare. Daarna vestigde de groep zich in Amsterdam. Sindsdien trad de groep in de openbaarheid met steeds wisselende ensembles van toneelspelers met voorstellingen als: Verboden Reproductie, März, Kassandra, De Tijgerin. Black Box en Mephisto werden geproduceerd in samenwerking met Theaterbureau Hummelinck Stuurman.
Schlicksupp teatertrupp (1979-1885)
ontstond uit de gedwongen sluiting van het fameuze Theater am Turm in Frankfurt am Main. Acht acteurs besloten zelfstandig door te gaan, met Paul Binnerts als hun vaste regisseur. De groep was één van de eerste professionele zog. ‘vrije’ theatergroepen van Duitsland. Frankfurt was op dat moment het centrum van de alternatieve beweging. Het Sogenanntes Linksradikales Blasorchester van Heiner Goebbels was het huisorkest van de beweging, en Schlicksupp kon zich verheugen in een groot publiek. De componisten voor hun voorstellingen kwamen dan ook voort uit dit orkest. De groep maakte in de zes jaar van haar bestaan een aantal befaamde voorstellingen, waarvan Der Brotladen, Drei Frauen, Flametti de belangrijkste zijn. Deze voorstellingen zijn overal in Duitsland en ook daarbuiten te zien geweest, en werden uitgenodigd voor internationale festivals. Nog steeds is Schlicksupp een bekende naam onder de toen opgroeiende generatie. De groep werkte als een uniek collectief, en ontwikkelde een speciale methode voor het maken van voorstellingen op basis van improvisaties. Voor hun producties gebruikten zij materiaal – dramatisch, literair, en documentair – in plaats van uitsluitend bestaande toneelteksten.

Andere theatergroepen/producers waar Paul Binnerts aan verbonden is geweest:

 • De Nieuwe Komedie in Den Haag
 • Theater am Turm (TAT) in Frankfurt am Main, Duitsland
 • Het Vervolg in Maastricht
 • InDependance in Arnhem
 • Theater van het Oosten in Arnhem
 • Neues Theater in Halle (Saale), Duitsland
 • Hummelinck Stuurman Producties, in Amsterdam

Nieuws en komende activiteiten

Nieuwe Boeken!

 • Het Leugenlabyrint, roman, Prometheus, 2021

  EEN ONTROERENDE EN ONGEWONE OORLOGSROMAN OVER GEWONE JOODSE MENSEN EN HUN ONMOGELIJKE KEUZES

  ‘Den Haag, 9 mei 1940. Bert Meijer van Leer koopt nietsvermoedend een Zündapp motorfiets. Het zal zijn redding en zijn ondergang worden: op 10 mei valt het Duitse leger Nederland binnen. Emmeke, Berts zusje, viert juist op die dag haar verjaardag. Emmeke en Bert zijn joods, maar niet religieus. Bert heeft zich laten dopen en trouwt met de protestantse Lien. Emmeke is getrouwd met Joost, ook niet-joods en principieel antigodsdienstig. Ingrediënten voor een fatale keten van gebeurtenissen.
  Hun ‘gemengde huwelijken’ vrijwaren hen niet van de maatregelen die de Duitsers aan de joden opleggen: Ariërverklaring, registratie, Davidsster en, bij het niet opvolgen ervan, arrestatie, gevangenschap en deportatie.
  In Het Leugenlabyrinth is schrijver Paul Binnerts er getuige van hoe de schroef langzaam wordt aangedraaid. Steeds staan zijn personages voor beslissingen, waarvan alleen achteraf gezegd kan worden, dat het de verkeerde beslissingen waren. Hij is met ze begaan, maar meer dan ze gezelschap houden kan hij niet.’

  www.uitgeverijprometheus.nl
  www.bol.com

 • Toneelspelen in de Tegenwoordige Tijd, IT&FB, Amsterdam, 2018
  itfb.nl
  www.bol.com

Nieuwe Stukken!

 • Transit, 2015, Lost & Found, 2013, A Very (c) Old Case I + II, 2011

Workshops!

 • Workshop with Nancy Gabor: You’re Never Too Old to Play Westbeth Artist Residents Council WARC (westbeth.org) en Little Island (littleisland.org).
  PRESENTATIE tijdens opening van Little Island, New York, zomer 2021.