Paul Binnerts

Internationaal toneelregisseur, speldocent, toneel/romanschrijver, en publicist over toneel.
Regisseerde producties in Nederland, UK, Duitsland, Frankrijk, USA en Japan, voorstellingen op festivals in Europa en Japan.
Internationaal erkend expert van het ‘epische toneel’ van Bertolt Brecht.
Ontwikkelde het vertellende toneelspelen voor het postmoderne theater.
Publiceerde daarover een boek: Toneelspelen in de Tegenwoordige Tijd – Veldboek voor het Vertellende Toneel (IT&FB, 2002) dat hij vertaalde in het Engels, samen met Stephen Wangh: Acting in Real Time (University of Michigan Press, 2012), en dat ook in het Duits is verschenen, vertaald door Rainer Kersten: Real Time Acting für ein Theater der Gegenwärtigkeit – Spiel Zeit Raum (Schibri Verlag, 2014). Van het oorspronkelijke boek (2002) verscheen een 2e herziene druk: Toneelspelen in de Tegenwoordige Tijd (IT&FB, 2018).
Artistiek leider en/of vaste regisseur van drie onafhankelijke toneelgroepen: Schlicksupp teatertrupp, Frankfurt a.M. (1979-1985); Southern Comfort, Amsterdam (1986-2014); The Elephant Brigade, New York (2007).
Schreef meer dan twintig toneelstukken.
Bekroonde stukken/producties: Black Box - Biennale Bonn, Neue Stücke aus Europa, 2000; Allein das Meer (Dezelfde Zee) – Theatertreffen Berlin, 2006. Beide stukken zijn gebaseerd op romans van Amos Oz; Mephisto, gebaseerd op de roman van Klaus Mann – Het Theaterfestival Amsterdam, 2006.
Langdurige onderwijservaring aan toneelscholen en universiteiten in Nederland, Engeland, Duitsland en de USA (Princeton University en New York University/Tisch/ITW), en internationale workshops toneelspelen en regie.
Auteur van diverse romans en korte verhalen.
Woont en werkt in New York en Amsterdam.

Nieuws en komende activiteiten

Nieuwe Boeken!

 • Het Leugenlabyrint, roman, Prometheus, 2021

  EEN ONTROERENDE EN ONGEWONE OORLOGSROMAN OVER GEWONE JOODSE MENSEN EN HUN ONMOGELIJKE KEUZES

  ‘Den Haag, 9 mei 1940. Bert Meijer van Leer koopt nietsvermoedend een Zündapp motorfiets. Het zal zijn redding en zijn ondergang worden: op 10 mei valt het Duitse leger Nederland binnen. Emmeke, Berts zusje, viert juist op die dag haar verjaardag. Emmeke en Bert zijn joods, maar niet religieus. Bert heeft zich laten dopen en trouwt met de protestantse Lien. Emmeke is getrouwd met Joost, ook niet-joods en principieel antigodsdienstig. Ingrediënten voor een fatale keten van gebeurtenissen.
  Hun ‘gemengde huwelijken’ vrijwaren hen niet van de maatregelen die de Duitsers aan de joden opleggen: Ariërverklaring, registratie, Davidsster en, bij het niet opvolgen ervan, arrestatie, gevangenschap en deportatie.
  In Het Leugenlabyrinth is schrijver Paul Binnerts er getuige van hoe de schroef langzaam wordt aangedraaid. Steeds staan zijn personages voor beslissingen, waarvan alleen achteraf gezegd kan worden, dat het de verkeerde beslissingen waren. Hij is met ze begaan, maar meer dan ze gezelschap houden kan hij niet.’

  www.uitgeverijprometheus.nl
  www.bol.com

 • Toneelspelen in de Tegenwoordige Tijd, IT&FB, Amsterdam, 2018
  itfb.nl
  www.bol.com

Nieuwe Stukken!

 • Transit, 2015, Lost & Found, 2013, A Very (c) Old Case I + II, 2011

Workshops!

 • Workshop with Nancy Gabor: You’re Never Too Old to Play Westbeth Artist Residents Council WARC (westbeth.org) en Little Island (littleisland.org).
  PRESENTATIE tijdens opening van Little Island, New York, zomer 2021.